Campanie de informare și conștientizare a populației privind necesitatea colectării selective a deșeurilor

  • Home
  •  / 
  • Noutăți
  •  / 
  • Reciclare deşeuri
  •  / 
  • Campanie de informare și conștientizare a populației privind necesitatea colectării selective a deșeurilor
1

Campanie de informare și conștientizare a populației privind necesitatea colectării selective a deșeurilor

Reciclarea deșeurilor este un proces important de valorificare prin care deșeurile sunt transformate în produse, materiale sau substanţe pentru a-şi îndeplini funcţia inițială ori pentru alte scopuri. Această include retratarea materialelor organice, dar nu include valorificarea energetică şi conversia în vederea folosirii materialelor drept combustibil sau pentru operațiunile de umplere.
Legislația în vigoare impune colectarea selectivă a deșeurilor în vederea valorificării lor. Astfel, vom așeza hârtia la hârtie, metalul la metal, plasticul la plastic, sticlă la sticlă etc. Aceste deșeuri selectate ajung la operatori specializați în valorificarea lor.
În ceea ce privește reciclarea deșeurilor de plastic, amintim cele mai importante și uzuale tipuri de deșeu care pot fi valorificate: ambalaje de plastic: sticlă PET, folie de polipropilenă și polietilenă, rebuturi din producție, deșeuri din plastic, deșeuri provenite din construcții și demolări, cablaje etc.
În ceea ce privește deșeurile de metale neferoase amintim aliaje precum cupru, alamă, bronz, aluminiu, plumb, oțeluri aliate, piese sau ansambluri metalice. Materialele refolosibile feroase se împart în mai multe categorii. Cele mai uzuale deșeuri feroase sunt: deșeurile de fier vechi, deșeuri de tablă, aliaje și metale special, zguri industrial etc.
Deșeurile de hârtie și carton sunt cea mai importantă materie primă secundară pentru industria de celuloză, hârtie și carton.
Nici deșeurile electronice nu sunt de neglijat, întrucât acestea reprezintă în prezent circa 5% din totalul mondial al deșeurilor. Fiind o categorie specială de deșeuri, colectarea, tratarea și reciclarea acestora sunt extrem de importante din mai multe motive:
-se evită poluarea mediului cu gaze de efect de seră;
– se pot recupera cantități de materii prime secundare, întrucat DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice) au un grad ridicat de reciclare – reutilizare (între 85 – 90%).
Reciclarea DEEE reduce dependența noastră față de resursele naturale și reprezintă un mijloc de a crea o societate sustenabilă. Trebuie colectat selectiv în vederea reciclării orice aparat electric, electronic sau electrocasnic, baterii portabile şi industriale (non-auto), corpuri de iluminat sau tuburi fluorescente. După colectarea deșeurilor electrice, acestea sunt încărcate și transportate în condiții de siguranță către operatorii de tratare şi reciclare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *